10 manieren om oplichters op Marktplaats te herkennen

Cybercrimeteams van de politie en de eigen detectives van Marktplaats hebben nog altijd de handen vol aan figuren die graag de boel verpesten op het verkoopplatform met hun oplichterspraktijken. De meest gangbare tips zijn welbekend: klik niet op gekke links, doe niet mee aan verzoeken om een cent over te maken, deals die te mooi om waar te zijn zijn vaak ook te mooi om waar te zijn en meer van dat soort algemene tips. Ik ben de laatste tijd op koopjesjacht en deel bij deze een paar minder gangbare herkenningspunten die ik zelf opmerkte, vooral bij speurtochten naar synthesizers en andere muziekapparatuur.

1. HEY DIE FOTO KEN IK
Een gemiddelde passant valt het natuurlijk niet op dat de foto’s bij de advertentie precies dezelfde zijn als een andere of inmiddels verwijderde advertentie. Of dat ie ergens anders van het web is geplukt. Zo kwam ik een hardnekkige oplichter tegen die een specifiek apparaat (de Elektron Digitakt) telkens opnieuw aanbiedt voor een prijs die veel te aantrekkelijk is, soms verwijderde de oplichter zelf de advertentie om een nieuwe te maken op een ander (gehackt) account. Met weer die foto’s. Even Google images checken, of eBay of andere grote verkoopsites kan ook helpen. Zo zag ik iemand die een door verzamelaars gewilde walkman aanbood en de foto’s van een redelijk makkelijke Amerikaanse verkoper had gejat.

2. JIJ MAG U ZEGGEN
Wij Nederlanders zijn niet zo van het u. Vlamingen (en Limburgers) gebruiken het vaker, maar het is me opgevallen dat alle oplichters ook aanspreken met u. Om betrouwbaarder over te komen, maar laat het vooral een alarmbelletje zijn.

3. GEBREKKIG NEDERLANDS
Oké, deze heb je misschien al in de algemene tips gezien. Criminelen hebben vaak een lager IQ of het zijn simpelweg bendes die vanuit het buitenland opereren. Heel vaak spreken ze in ontzettend onlogische zinnen en barst het van de tik- en spelfouten en lukt het niet om een normaal lopend gesprek te voeren.

4. WANT IK HEB EEN NIEUWE AANGESCHAFT
Oplichters hebben het idee opgevat dat het betrouwbaarder overkomt als ze erbij schrijven dat de reden van verkoop is dat ze een nieuwe hebben aangeschaft. Echte, betrouwbare verkopers doen dat – in ieder geval in de synthesizerwereld – zelden.

5. DEAL WILLEN MAKEN NA OVERBIEDING
Als het object al niet voor een lage prijs wordt aangeboden gaat de oplichter voor de vrij bieden optie. Uiteraard wordt er gekozen voor een populair item dus de biedingen rollen snel binnen. Goeie kans dus dat je wordt overboden, maar ook dan benadert de oplichter je om de koop af te handelen. Waarom zou je niet voor het hoogste bod gaan? Als dit gebeurt kan je er donder op zeggen dat het om een oplichter gaat, natuurlijk zijn er zat verkopers die snel iets willen verkopen, maar als het feit rond de overbieding in de communicatie wordt genegeerd weet je wel hoe laat het is.

6. MOEILIJK DOEN OVER BETAALVERZOEK
Deze geldt vooral in combinatie met eerdere constanteringen, want er zijn nou eenmaal digibeten die het ingewikkeld vinden om het betaalverzoek op Marktplaats in te stellen. En of je het geld dus wil overmaken – onthulling: ik doe dat dan ook wel eens als ik de boel wel vertrouw. Iedereen met een bankrekening kan met een paar klikken dit systeem instellen.

7. EEN HUIS VOL ZELDZAME COOLE DINGEN
Iemand schreef eens bij een advertentie een vaag verhaal over de gemeente die de oorzaak was dat de arme man zijn studio uit moest en de boel dus verkocht moest worden, echter had hij maar twee advertenties van toevallig superzeldzame synthesizers die hij wel voor een prikkie kwijt wilde. Alle alarmbellen af dus. Ook andere oplichters kiezen vaak voor gewilde objecten, zo zag ik op een gehackt account (for sure, want gestolen foto’s ook nog eens) een opsomming van gewild gereedschap, gewilde Thunderdome cd’s, gewilde walkmans én goud (?!). Wat een toeval…

8. COMPLEET VERSCHILLENDE FOTO’S
Iemand met meerdere advertenties waarop je op de foto’s kan zien dat het in dezelfde ruimte is gefotografeerd, of op dezelfde manier is gefotografeerd wekt vertrouwen. Natuurlijk hebben mensen verschillende vertrekken in hun huis, maar als iemand met meerdere advertenties wel heel andere foto’s met wel heel andere achtergronden laat zien is dat een reden om argwanend te zijn.

9. MIDDEN IN DE NACHT
Veel van de oplichters zijn ’s nachts bezig. Ze zetten hun advertenties dan online en willen ook de deal dan best afhandelen, vooral omdat in deze uren de detectives van Marktplaats niet actief zijn natuurlijk.

10. GLAD IN DRENTHE
Ophalen is opzich een optie, maar ja de verkoper woont in Zierikzee/Enschede/Kerkrade en jij aan de andere kant van het land. Dat de optie om het op te halen wordt ingesteld is dus een typisch trucje, want de meeste kopers zullen gaan voor de optie om het te laten verzenden.

Laten we hopen dat Marktplaats nog wat waterdichter wordt, want het vervelendste van dit alles is dat deze bijzonder treurige medemensen ervoor zorgen dat we vertrouwen verliezen, terwijl de meeste verkopers gewoon goed volk is zoals jij en ik. Check hier nog even wat de Consumentenbond erover zegt, en hier de pagina over oplichterij van Marktplaats zelf.

(dit waardevolle stukje is door mezelf voor mijn blog geschreven, neem bij interesse in dit stuk, soortgelijke stukken of heel andere stukken even contact op:)