‘Kim Jong-un is uitgespeeld’

(dit artikel werd op maandag 2 oktober gepubliceerd via De Persdienst) 

“Je zou de situatie kunnen vergelijken met een filmproductie. Je hebt acteurs en regisseurs. Kim Jong-un is de acteur, maar niet de regisseur”, zo maakte een voormalig hooggeplaatste Noord-Koreaanse ambtenaar duidelijk tijdens een bezoek aan een speciale bijeenkomst op de Universiteit van Leiden. Al sinds Kims aantreden in 2011 wordt getwijfeld aan zijn daadwerkelijke gezag. Op de steeds terugkerende vraag wie er dan wel de macht heeft, krijgen we geen namen te horen, maar noemen de voormalig insiders telkens weer de Organization and Guidance Department, kortweg de OGD. De OGD is te omschrijven als het bureau waar anonieme regisseurs samenkomen om de eindjes van het ondoorzichtige, veelgelaagde landsbestuur aan elkaar knopen. Het is de plek waar de echte beslissingen worden gemaakt.

 

Maar steeds duidelijker wordt nu dat de groep achter de knoppen ook klaar is met Kim als toneelspeler. De eerste tekenen van de vermoeidheid met de versleten monarchie kwamen afgelopen winter toen er een begin werd gemaakt met de afrekening met een heilige code. Namelijk dat iemand binnen de Kim familie onaantastbaar is: Jang Song-taek, de man van de zus Kim Jong-il en dus de oom van Jong-un werd geëxecuteerd onder grote binnenlandse media-aandacht. Hij werd bestempeld als verrader.

Afgelopen week werd die code nog verder afgebroken. Een Kim was tot voor kort ’s lands god, een volmaakte leider, vader en inspirator. De leider afbeelden als een mens met mankementen was uit den boze. Maar de Noord-Koreaanse televisie liet pas openlijk een mank lopende Kim Jong-un zien, waarbij werd gemeld dat ondanks zijn lichamelijke ongemakken hij zich toch voor het volk inzette, dat nog wel. Zaterdag maakte Kims privévliegtuig een last minute geplande landing in Zuid-Korea. Uit het toestel stapte een delegatie oude mannen om de afsluitende ceremonie van de Aziatische Spelen bij te wonen. Kim Jong-un zelf is al weken niet gezien en kampt naar alle waarschijnlijkheid met gezondheidsproblemen zoals diabetes en een hoge bloeddruk. Dat anderen zijn privéjet meenemen is nog een teken van het openlijke verval van Kims persoonsverheerlijking.

De mannen op bezoek in Zuid-Korea waren Hwang Pyong-so (65), Choe Ryong-hae (64) en Kim Yang-gon (72). Topmensen uit de partij en het leger, die naar alle waarschijnlijkheid dominant zijn in de OGD. Ze schudden handen met Zuid-Koreanen en onder leiding van de hoofdpersoon Hwang spraken ze met de Zuid-Koreaanse diplomaten af aan tafel te schuiven voor nieuwe gesprekken tussen de twee Korea’s. Net als de pas plotseling naar voren getreden jongere zus van Kim Jong-un, Kim Yo-jong, voedt Hwang het idee dat er een serieus machtsspel aan de gang is in Pyongyang. Een machtsspel echter dat niet heel lang houdbaar is, zo denkt Jang Jin-sung, voormalig propagandachef en vertrouweling van Kim Jong-il. Hij durfde vorige maand tijdens de bijeenkomst in Leiden te stellen dat het regime binnen vijf a zeven jaar in elkaar stort door onenigheid tussen de elitegroepen in de strijd geld binnen te slepen in het verarmde land: “De strijd voor de zakelijke macht zal de val van het regime versnellen.”