Een kopje koffie met een waarzegster erbij

(dit artikel werd op maandag 11 februari gepubliceerd in Trouw) 

Wat zal het nieuwe jaar me brengen? Waarzeggers hebben het momenteel extra druk met het beantwoorden van de vraag die vele Zuid-Koreanen slapeloze nachten bezorgt. Gisteren ging het Koreaanse en Chinese nieuwe jaar van start: het jaar van de slang. Moet ik verder studeren of toch werken? En wanneer vind ik de ware nou eens?

“Het wordt cursussen volgen”, zegt de 22-jarige Hong Kyeong-mi die net tarotkaarten heeft laten leggen in een café. Want behalve bij de waarzeggers thuis of in tentjes, zijn er ook waarzeggercafés. Naast koffie en thee staan er ook diverse paranormale lezingen op het menu. “Hij had precies door hoe mijn karakter in elkaar steekt en raadde me aan naar school te gaan in plaats van zelfstandig te studeren. Dat ga ik dus ook doen.” Een tafel verderop kijken Lee Min-kyeong (23) en haar vriend Lee Jae-hyeon (25) wat beteuterd. “Het wordt voor ons een moeilijk jaar”, zegt het stel nadat het zich liet testen door een waarzegger, die zeker niet altijd alleen maar goed nieuws brengt.

Ondanks dat de Zuid-Koreaanse samenleving getransformeerd is naar een van de meest technisch geavanceerde en hoogst opgeleide landen ter wereld, leven vele oude sjamanistische tradities nog volop in het land. Verhuisbedrijven draaien bijvoorbeeld overuren op die paar dagen in de maand dat de huisgeesten even niet opletten. In een uitgaansbuurt vlak bij een grote universiteit in Seoul gaan jongeren massaal naar de waarzeggers, en in een café als ‘De Leuke Beeldhouwer’ is dat het meest comfortabel. Daar kan bijvoorbeeld met een sjamaan met de geestenwereld worden gecommuniceerd worden over verleden, heden en toekomst – maar ook de westerse tarotkaarten zijn er populair.

“De banenmarkt zit momenteel erg in het slop. Veel mensen zijn bezorgd over hun toekomst”, zegt eigenaar van het café Yoo San-jun over de motivatie voor jongeren naar zijn café te komen. Die zorgen beginnen al vroeg: de 16-jarige Jong Yu-jin is net over naar de vierde klas van de middelbare school, maar maakt zich toch al zorgen over haar carrière. “Ik wil meer zekerheid over welke richting het beste voor mij is zodat ik makkelijker een studiekeuze kan maken.” Maar het zijn niet alleen de jongeren die met keuzestress kampen, Yoo ziet ook steeds vaker dokters en advocaten op bezoek komen. “Vroeger was de waarzeggerij niet voor de elite. Maar een lezing neemt voor veel mensen onzekerheid over moeilijke keuzes weg. Je kan het een beetje zien als therapie.”

Of het veroordeelde stel therapeutische steun ondervindt aan de relatieadviezen, blijft ook voor hen nog onduidelijk: “De helft is heel geloofwaardig. De andere helft geloof ik niet. Maar dat geeft niet, we zijn gekomen uit nieuwsgierigheid. We doen het voor de lol.”